Direktlänk till inlägg 15 juli 2009
Jag lägger ut receptet på jordgubbspajen här.
Deg:
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk florsocker
150 g smör el. margarin
1 stor äggula
1 msk vatten
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
ca 1/2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
ca 1 liter jordgubbar
3 äggvitor
2 dl socker
Blanda mjöl, florsocker. Finfördela matfettet däri, tillsätt äggulan uppvispad med vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Klä en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen. Sätt en folieremsa runt degkanten och låt formen stå kallt i 20-30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa samman äggulor, socker, grädde och potatismjöl.
Låt det sjuda upp under vispning och sjuda tills krämen är tjock. Låt den kallna och smaksätt med vaniljsocker.
Grädda degbottnen på galler mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort folien efter halva tiden.
Rensa jordgubbarna, dela dem itu. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ner sockret.
Lägg vaniljkrämen på botten i pajskalet. Strö över jordgubbarna och täck med marängsmeten.
Grädda omedelbart på galler lite under mitten i ugnen tills marängen fått fin färg,
10-15 min.
Serveras ljummen eller kall med vispad grädde eller glass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 |
14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|